BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, April 25, 2011

Warkah Basilisk Boo-What Are-Dek2 Que

Seperti biasa, rutin kelapangan ku bersama adik beradik yang lain, meskipun tiada pertalian darah, berlainan ibu dan bapa, namun hakikat yang nyata, kalian lah adik beradik aku.. Melainkan sorang, sememangnya yang kandung, yang sama pertaliannya.. Adik kandung aku la kan, sape lagi.. Uqi..

Kem Vigil kelana B berlangsung, tanggal 22-24 April 2011, Anak Air menjadi saksi serta lokasi kami brotherhood berkelana di bumi sendiri.. Walaupun kawasannya tak lah dikatakan memberahikan, tapi perlaksanaan tetap berjalan seperti biasa.. Namun ada beberapa kekalutan yang beralaku, yang aku sendiri akui kekurangan, ketegangan antara kami.. PERSEFAHAMAN..

Maaf buat kalian semua, Brotherhood yang aku kasihi.. Sesungguhnya kalianlah adik2 aku yang tanpa kalian sedar, aku amat sayangkan korang semua.. Bukan aku nak buat statement aku gay.. Bukan, tapi itulah hakikat.. Kalianlah tempat segala keseronokkan, segala kegembiraan, segala kedamaian.. Siapa lagi kalau bukan kalangan anda Basilisk Rovers sekalian..

Aku sedar, ada perselisihan, sering aku dengar, sering kalian keluhkan.. Aku sedar, aku pendatang baru di sini.. Di Bahtera Kelana kalian.. Tapi apa yang aku inginkan adalah penyatuan, rasa hormat menghormati antara kalian semua.. Aku bukan sempurna segala, tapi aku punya impian tuk lihat kalian bersama seiring BROTHERHOOD yang diagungkan selama ini..

Malam aku ditabal, dibawah pohon dipersimpangan Lorong Anak Air.. Aku terkedu, lidahku kelu.. Adakah layak jawatan ini buatku? Disebalik rasa hati, serba salah kepada adik kandung sendiri.. Seringkali terdengar ucap kata, bagaikan itulah keinginan nya, tuk memegang jawatan yang baru kini kusandang.. Maafkan aku, Uqi..

Uqi, Predad, Dorey, Geduk, Meer, Daus, Ciepot.. Bukan sengaja aku sebutkan nama kalian di laman ini, tapi tiada lain kerana ingin aku luahkan segunung rasa yang sukar tuk aku terjemahkan.. Bagi aku, kalianlah segalanya, perintis, dan lampu yang menyuluh laluan Basilisk selama ini.. Terlalu tinggi harapan aku sandarkan pada kalian.. Tulus dari hati, aku cuma mahu kalian bersama, berkongsi hilai tawa, senda, dan tangis dipersada dunia..

Kalianlah peneraju Basilisk, kalian lah penggerak Basilisk.. Malam 25 April 2011.. Berat keputusan yang perlu ku ambil.. Perlu ku putuskan.. Maaf pada kalian, andai apa yang aku lakukan kalian rasakan tidak sepatutnya berlaku.. Tak mampu nak aku luahkan rasa, keresahan yang aku tanggung bila tatap wajah masing2.. Apa yang aku putuskan adalah untuk kebaikan kalian.. Untuk pecahkan segala bekung, segala ketidak kepuasan yang wujud.. Semata-mata untuk kukuhkan simpulan ikatan Pengakap antara kalian..

Aku tak menyatakan siapa salah siapa betul, aku tak ingin jadi talam dua muka, bukan aku nak pergunakan kuasa, dan bukan aku gila kuasa.. Perlukah aku tunduk berizin tuk satukan kalian, perlukah? Segalanya aku aturkan, kerana semuanya punya kelebihan, punya kekurangan.. Kenapa perlu persoalkan, kenapa perlu kalian pendamkan.. Luahkan, bicarakan, selesaikan.. Pecayalah, inilah jalan untuk kalian adik beradik tenang, bersatu.. Ingat.. Bukan senang tuk kita mencari teman yang seperti tersedia skarang..

Aku disini hadir berkongsi asam garam kehidupan yang aku lalui, benar aku tak kenal kalian, benar aku baru, benar kalian masing-masing lebih dalam jalan cerita yang dilalui.. tapi aku hanya membantu dalam haluan, yang utama keharmonian hubungan antara kalian.. Bergelak tawalah, bersendalah, menangislah, bersedihlah kalian bersama-sama..

Aku di sini tak ingin menegur sesiapa, tak ingin menyalahkan sesiapa, tak ingin menjatuhkan sesiapa.. Kalian adik-adik kesayangan ku.. Kalianlah yang terbaik buat ku.. Cuma ku mohon renungkan, adakah ingin kalian bawa kenangan manis bila menjelang usia senja, ataupun mendukung kekecewaan rasa hingga hujung nyawa..
Mungkin sekarang kalian takkan merasai, sedar.. Tapi akan tiba waktunya kalian akan merasainya jua.. 

Kepada Abg Pejal (9W2APR).. Disini aku ingin memohon kemaafan, bukan pertemuan kami pada malam kejadian adalah menjauhkan dari Abg Pejal.. Bukan mengetepikan hubungan kami dengan Abg Pejal, tapi tidak mahu membebankan Abg Pejal.. Saya selaku wakil dari adik-adik, mohon ribuan maaf dari Abg Pejal.. Pecayalah Abg Pejal, apa yang berlaku ikhlas untuk kukuhkan hubungan antara kita BROTHERHOOD.. Maafkan kami BB a.k.a Abg Pejal a.k.a APR..

Pada adik-adik yang aku kasihi, andai apa yang dilakukan menyimpang rasa antara kalian, aku dahulukan jutaan kemaafan, sekali lagi aku maklumkan, ini semua adalah untuk kalian.. Andai kalian rasakan apa yang berlaku memalukan, menjatuhkan air muka setiap dari kalian, maafkan aku selaku abg yang bodoh fikiran, sempit akalnya.. Apa yang berlaku, bukan menyenangkan aku, tapi makin membuatkan aku berfikir, adakah ini penyelesaiannya.. Maaf andai langkahku menghancurkan segalanya.. Aku sedia tuk undur diri andai itu dirasakan perlu.. Cuma satu ko mohon, bersatulah kalian, ampun maaf atas segala kesilapan, kekurangan, kebebalan otak aku..

 "Lihatlah maraknya api Camp Fire dinyalakan susunan rapat longgokkan kayu, begitulah yang kuinginkan.. Hubungan rapat antara kalian, memarakkan persaudaraan Brotherhood antara kalian"

Salam Brotherhood buat kalian Basilisk Rovers.. Salam Pengakap..

0 comments: